Theo Addair - Muffin a čaj

Nejsladší jízda letošního jara...

Kit a Daniel, Daniel a Kit. Dva šestnáctiletí kluci, na první zdání každý někde úplně jinde. Daniel je, díky přeskočení dvou tříd základní školy, už v maturitním ročníku. Je nadprůměrně inteligentní, drží si odstup a chladný nadhled. Před okolím a jakoukoliv potenciální hrozbou se uzavírá do bezpečí svého pokoje a za jeho těžce vybudované opevnění se jen tak někdo nedostane. Kit je čerstvý druhák. Je obklopený přáteli, má spoustu zájmů, šíří kolem sebe dobrou náladu, umí se bavit a na všem a všech hledá to pozitivní. Jenže i on má svá trápení a malá i větší tajemství... Když se jeho a Danielovy cesty protnou, jedna věc je okamžitě jasná - nic už nebude jako dřív. Kit možná konečně našel někoho, kdo by ho mohl opravdu znát. A Daniel někoho, kvůli komu snad stojí za to uvolnit pár cihel z ochranné zdi... Jednoduché to ale mít rozhodně nebudou. Jejich setkání spustí lavinu nečekaných událostí a brzy se ukáže, že za svoje místo na slunci budou kluci muset hodně bojovat - dohromady i každý zvlášť.

OH. MŮJ. BOŽE! Tohle bylo tak strašně roztomilé. Představte si tu nejvíc ňuňatou věc, která vás napadne. Pak to pětkrát znásobte a máte Muffin a čaj. :) Daniel i Kit jsou přímo nadpozemští hrdinové, plní těch nejupřímnějších citů a nejčistších úmyslů. Během chvilky si vás omotají kolem prstu a vy si je prostě musíte zamilovat, nemáte jinou možnost. Sledovat pouto, které se mezi nimi rozvíjí, je přímo fascinující a jejich interakce jsou tak skvěle popsané, že když se ti dva poprvé obejmou, bude se vám chtít pištět nadšením a zároveň brečet. 

Kniha je psaná vzletným, trochu poetickým stylem, dialogy mezi hrdiny někdy sklouzávají až do jakési filozofické roviny. Příběh je detailně zaměřen na Daniela s Kitem a přímočaře, bez jakýchkoliv odboček, sleduje vývoj jejich vztahu. Tímhle přístupem tak trochu připomíná fanfikce, které využívají podobný "jednoduchý" vyprávěcí styl. Na čemž není vůbec nic špatného, kdo z nás si občas rád nepřečte nějakou oddechovku bez složitých příběhových vrstev?

Samozřejmě – z objektivního hlediska – jsou věci, které by se daly „Muffinovi“ vytknout. Jednou z nich je (ne)reálnost, ať už z hlediska těžce neobvyklého prostředí, aspektu přeskakování ročníků školy nebo toho, jak se k sobě vůbec hlavní hrdinové chovají – opravdu ráda bych ve skutečném životě potkala dva teenagery, v podstatě ještě děti, kteří spolu budou komunikovat na takové úrovni, ale nejsem si jistá, jestli je to vůbec možné. Dále by se možná dalo něco říci o lehké předvídatelnosti děje, mírně křečovitě našroubovaném zvratu, který přišel až téměř v závěru knihy, nebo trošku nadbytečném epilogu, který přímo křičí KLIŠÉ! Také bychom mohli polemizovat nad tím, nakolik množství kladných hodnocení a nadšených recenzí, jež už knížka stihla posbírat, ovlivnil samotný fakt, že se jedná o LGBT román. Dívali bychom se na totožný příběh stejně, kdyby jeho protagonisty byli holka a kluk? Byli bychom i tak na větvi z jejich vztahu a tolerantní k technickým nedostatkům knihy?

Jenžeeee... Muffin a čaj ve mně zanechal natolik hřejivý pocit a jsem z něho tak moc rozněžnělá, že se mi vlastně nad ničím z toho nechce přemýšlet. Nad všemi drobnými mínusy přivírám oči a dělám to moc a moc ráda. No, a nezbývá mi než román doporučit všem romantickým duším. A vlastně i těm, kteří jsou přesvědčeni, že mají srdce z kamene. Však oni vám kluci ukážou, že se mýlíte. :) 

Hodnocení: 89 %

Playlist: 
Taylor Swift - Delicate
Enation - Prodigal
Explosions in the Sky - Your Hand in Mine
One Direction - Something Great
Holychild - Happy With Me

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Karel Kovy Kovář - Ovšem

Andrew Smith - Kukuřičný město